Contact: Sportschool Kreijtz
Telefoon: 026 4423642
Over Sportschool Kreijtz

Over Sportschool Kreijtz

Sportschool Kreijtz is al sinds 1961 een begrip in Arnhem en omgeving. Velen hebben hier hun eerste schreden gezet naar een succesvolle vechtsportcarrière, maar nog veel meer hebben hier een een liefhebberij voor het leven gevonden!

Heeft u ook interesse in een vecht-sport/kunst, laat u dan hier informeren over de mogelijkheden die Sportschool Kreijtz u bieden kan. Klik op de sporten in het menu, misschien vindt u dan iets van uw gading. Let wel; er is niet zo iets als de 'beste' vechtsport; dit zal voor iedereen anders zijn. Een deskundige zal altijd zijn eigen sport noemen, niet voor niets beoefent hij deze immers, terwijl een ondeskundig persoon niet kan oordelen, omdat de juiste kennis en inzicht hem ontbreken. Bij het kiezen van een vechtsport telt eigenlijk één ding echt mee: "voel ik mij hier lekker bij?" Lees daarom de beschrijvingen van 'uw' sport, en kom gerust eens kijken bij de lessen of doe eens mee.

U bent van harte welkom in onze Sportschool, met ervaren, bevoegde en enthousiaste leraren, die door alle toonaangevende vechtsportbonden worden erkend.

Jubileum Sportschool Kreijtz 1961 - 2011 – een historisch overzicht

In 2011 vierde Sportschool Kreijtz zijn 50-jarig jubileum. De sportschool werd in april 1961 opgericht door Harry Kreijtz, 3e dan judo, 3e dan jiu jitsu en 1e dan karate. Anno 2017 is Sportschool Kreijtz nog volop actief in het opleiden van judoka's, karateka's en jiu-jitsuka's.

Het begin

1955 – 1958 opleiding C.I.O.S. Overveen met specialisatie judo, jiu jitsu en boksen.
Later werd de onderwijslesbevoegdheid behaald.
In 1980 bij de Nederlandse Sportbond voor Geestelijk Gehandicapten te Den Haag geslaagd voor leraar.

Leermeesters

Jiu-jitsu - Jaap Nauwelaerts de Agé † en Gé Koning †.
Judo - Jaap Nauwelaerts de Agé †, Haku Michigami † en Tonny Wagenaar.
Karate - Teruo Kono, Naoki Ishikawa † en Akira Mikuriya

Doelstelling: uitdragen van judo en jiu jitsu in algemene zin, zowel recreatief als competetief. In de zestiger jaren van de vorige eeuw werd in Arnhem alleen judo, jiu jitsu en aikido beoefend.
Harry Kreijtz heeft in latere jaren ook taekwondo, karate, kung fu en kickboksen in Arnhem gepromoot.

Hij heeft er altijd naar gestreefd aansluiting te vinden bij de officiële sportbonden JBN, KBN en TBN, die op hun beurt zijn aangesloten bij het NOC-NSF en VWS.

Werkzaamheden

Harry Kreijtz is als sportdocent 30 jaar werkzaam geweest in het onderwijs: 3 jaar bij de L.T.S. in Zevenaar, 12 jaar bij de H.T.S. in Tilburg en 15 jaar op het C.I.O.S. in Arnhem. Verder heeft hij lange tijd als judoleraar gewerkt bij de Nijmeegse Judovereniging, Judovereniging Cuyk, Judovereniging Groesbeek, J.V.O. Didam, Budo Vereniging Elst en R.S.V. Vredenburg. Als stagebegeleider van het C.I.O.S heeft hij een aantal jaren met studenten zelfverdedigings-seminairs geleid voor de volgende middelbare scholen: C.L.A., Beekdal Lyceum, Arentheem College en Olympus College.

Van 1960 – 1970 als judoleraar verbonden aan het internaat van het Canisius College in Nijmegen.

Het waren correcte gedisciplineerde en gemotiveerde leerlingen die ook hard wilden werken. Er is menig robbertje gejudoot met de wedstrijdjudoka’s van Cor van de Poel uit Nijmegen.

Van 1965 – 1975 sport- en judo-docent bij het vormingswerk in Arnhem en Nijmegen.
Van 1965 – 1968 judoleraar Y.M.C.A. te Arnhem.

Oprichting Budoverenigingen

In de zestiger jaren heeft Harry aan de wieg gestaan bij de oprichtingen van J.V.O. (Judo Voor Ontspanning) Didam en Budo Vereniging Elst.

Sportieve successen

Sportschool Kreijtz heeft in het verleden diverse Nederlandse, Europese- en wereldkampioenen voortgebracht. De karateka Rob Walraven werd drie keer Nederlands kampioen en Ernst Hetzel (†) werd éénmaal Nederlands kampioen. In de tachtiger jaren had sportschool Kreijtz en sterk karateteam. Tijdens de nationale teamkampioenschappen eindigden ze vaak bij de top drie. Op basis van deze uitslagen hebben ze deelgenomen aan de Europacup karate in Sion (Zw.) en Brussel (Be).
In 1980 werd sportschool Kreijtz in Brussel 4e van Europa met zijn karateteam.

Harry Sijnja en Jan Wessels wonnen bij nationale en internationale wedstrijden diverse prijzen.

Jan Wessels werd in mei 1990 wereldkampioen kickboksen.
Fred Royers was één van de succesvolste leden van sportschool Kreijtz. Hij grossierde in titels en kickboksen, karate en savate.

Karate:
5x Nederlands kampioen en 4x open Nederlands kampioen.
1977 – Wereldkampioen teams in Tokio
1979 – Europees- en individueel kampioen
1980 – 3e plaats Wereldkampioenschap
1981 – 2e plaats Worldgames in Santa Clara - USA
1982 – 3e plaats Wereldkampioenschap in Taiwan
Kickboksen:
1985 – Wereldkampioen
Savate:
1983 – Europees kampioen in Parijs
1985 – Winnaar Coupe du Monde

Judoka’s Jasper Liethof en Alexander Liethof werden respectievelijk 2x Nederlands Studentenkampioen en Nederlands kampioen alle categorieën.

Andere activiteiten

In de zestiger jaren enige jaren jeugdjudo-kampen geleid voor de J.B.N. in Arnhem met Anton Geesink als prominente gast.
Jeugdkarate-kampen opgezet in Vierhouten, samen met C.I.O.S. studenten.
Vanaf 1963 tot heden goede contacten met Judovereniging Croydon. Over en weer zijn er wel twintig ontmoetingen geweest.

1971 – Tijdens de opening van de Rijnhal heeft Harry een spectaculaire jiu jitsu demonstratie gegeven. Door het toenmalige TV programma “Van Gewest Tot Gewest” werd het een week lang als opening gebruikt.

1973 – Tijdens het 12½ jarig bestaan van sportschool Kreijtz was Olympisch Kampioen Willem Ruska (†) onze prominente gast.

1975 – 1990 Sportschool Kreijtz organiseerde elk jaar in Elst het “Lentetoernooi”.
Dit toernooi was zeer populair bij talentvolle judoka’s, omdat ze hier wedstrijdervaring konden opdoen.

In 1978 kwam Wereldkampioen Okano met twintig judoka’s onverwacht op bezoek bij Sportschool Kreijtz. Dankzij een snelle organisatie van onze judoka’s werd het een geweldig geslaagde judoweek. Prominente gast: Peter Adelaar (†).

Van 1980 – 1985 was het elk jaar feest voor de judoka’s van sportschool Kreijtz. De judoka’s gingen naar het judokamp in Ponypark Slagharen, waar Anton Geesink een clinic gaf. Het was een weekend lang veel trainen en wedstrijden maken. Ieder jaar gingen ouders en judoka’s na een lang weekend tevreden naar huis.

1984 – Het 750-jarig bestaan van Arnhem. In winkelcentrum Kronenburg gaven leerlingen van sportschool Kreijtz meerdere demonstraties, met Anton Geesink als speaker, in combinatie met een Japanse trommelgroep.

K.A.N. internationaal judotoernooi.

Sportschool Kreijtz organiseerde tot 2011 tot 15 maal toe het K.A.N. judotoernooi, een toernooi met een internationaal deelnemersveld: op het hoogtepunt kwamen er ruim 500 judoka’s uit diverse landen naar Arnhem. Het K.A.N. judotoernooi groeide zo uit tot één van de grootste judotoernooien van Midden Nederland. Door de overige successen en het K.A.N. judotoernooi is Sportschool Kreijtz Arnhem op de kaart gezet in de Nederlandse vechtsportwereld.

Vanaf 2006 deelnemer aan het project “Special Heroes”.

Het is een sportstimuleringsproject voor scholen met speciaal onderwijs. Het betreft leerlingen van 6 tot 20 jaar met een beperking. We bieden deze leerlingen judo en zelfverdediging. De laatste veertig jaar veel toernooien georganiseerd, met als
doelstelling wedstrijdervaring op te doen.

Door de jaren heen veel demo’s gegeven in zalen, op pleinen en grasvelden, om verdedigingssporten te promoten.

Opleiding zwarte banden

Sportschool Kreijtz heeft de afgelopen 55 jaar ruim honderd judoka’s, jiu-jitsuka’s en aikidoka’s opgeleid voor de zwarte band.

Bijzonderheid

Eén van de eerste leerlingen die zich in 1961 aanmeldde was Ron Kornmann. Hij is thans judo-instructeur bij Budovereniging Elst.

Koninklijke onderscheiding

Op 1 juni 2008 werd Harry koninklijk onderscheiden in de Orde van Oranje Nassau, voor het uitdragen van oosterse vechtsporten in Arnhem en omgeving.

Accommodaties

Sportschool Kreijtz is in 1961 begonnen in het clubhuis van IJsclub Thialf, aan de Merwedestraat, tot 1970. Van 1970 tot 1978 huurde hij de dojo van de
R.K. Levensschool (nu: Marten Luther King Centrum) aan de Middachtensingel.

In 1978 kocht Harry Kreijtz een voormalige school aan de Sasboutstraat, een schitterende locatie met voldoende parkeerruimte en een prachtige tuin.
Deze dojo werd officieel geopend door de toenmalige wethouder dhr. H. Hey.

Gedurende 30 jaar heeft Fred Royers er zijn jaarlijkse befaamde Sayonara trainingen gehouden en aansluitend een barbecuefeest in de tuin.

De locatie aan de Sasboutstraat valt onder Monumentenzorg. Medio 2014 heeft Harry Kreijtz deze dojo verkocht; sindsdien is de dojo van de Budo Stichting Arnhem, gevestigd in een vleugel van de Willibrordkerk aan de Schaapsdrift 24, de hoofdaccommodatie voor Sportschool Kreijtz.

Dependances

Sportschool Kreijtz heeft de afgelopen 55 jaar zijn judo- en karate-activiteiten uitgebreid en door de jaren heen dependances opgestart in de Arnhemse wijken Vredenburg, de Laar, Rijkerswoerd, Hoogkamp, en Schuytgraaf, en verder in de aangrenzende plaatsen Oosterbeek, Westervoort en Elst. Op de locatie Vredenburg bestaat het samenwerkingsverband met de R.S.V. Vredenburg al meer dan 40 jaar, en hier vinden sinds enige jaren ook de jaarlijkse clubkampioenschappen en het St. Nicolaastoernooi voor de jeugd plaats.

Aanbod sporten

Bij Sportschool Kreijtz kun je judo, jiu jitsu en karate beoefenen. Kijk bij ons Lesrooster voor de trainingstijden en -locaties.

Om judo op wedstrijdniveau te kunnen beoefenen is Sportschool Kreijtz sinds enige jaren een samenwerkingsverband aangegaan met een achttal andere verenigingen in de regio, onder de naam Judo de Liemers. Ook beginnende jeugdjudoka's kunnen binnen deze vereniging onder de vlag van Sportschool Kreijtz wedstrijdervaring opdoen met judo, middels de door hen georganiseerde Vanentoernooien. Daarnaast kunnen zowel gevorderde recreanten als (beginnende) wedstrijdjudoka's regelmatig hun wedstrijden doen op de vele invitatietoernooien in de regio.