Contact: Sportschool Kreijtz
Telefoon: 026 4423642
26-01-2015

Vanentoernooi

Vanentoernooi

Een vanentoernooi is een leuke en laagdrempelige manier om als beginnend judoka kennis te maken met judo in wedstrijdverband

De jeugd t/m 12 jaar krijgt bij Sportschool Kreijtz de kans om op een leuke en laagdrempelige manier kennis te maken met judo in wedstrijdverband, door middel van de Vanentoernooien. Deze toernooien worden georganiseerd door Judo de Liemers, een samenwerkingsverband tussen 9 sportscholen in de regio. Op deze manier komen kinderen ook in contact met judoka's van andere sportscholen.

Elk seizoen bestaat uit het Vanentoernooi uit een reeks toernooien. Bij elk vanentoernooi wordt er in judowedstrijden in pouleverband afgewerkt, waardoor elke judoka binnen een poule een gelijk aantal wedstrijden kan spelen (het streven is 4 tot 6 wedstrijden per toernooi - afhankelijk van het aantal deelnemers kan hiervan worden afgeweken). De poules worden zo veel als mogelijk samengesteld op basis van vergelijkbare gewichtsklasse en niveau. Ook zijn de poules gemengd (de jongens en de meisjes strijden dus tegen elkaar).

Bij de poulewedstrijden worden punten verdiend en bij elke mijlpaal in de puntentelling worden vaantjes verdiend, die in kleur en score oplopen, gelijk aan de kleuren van een judoband:

puntentotaalkleur
50 punten gele vaan
100 punten oranje vaan
150 punten groen vaan
200 punten blauwe vaan
250 punten bruine vaan
350 punten zwarte vaan

De punten worden als volgt verdiend:

winst door wasa-ari 7 punten
winst door ippon (2x wasa-ari) 10 punten
winst door directe ippon (worp op de rug) 20 punten
verloren wedstrijd 1 punt
winnaar door scheidsrechter's beslissing 2 punten


Een judoka kan, indien hij of zij in een volgend seizoen opnieuw wordt toegelaten tot de vanentoernooien, de reeds behaalde punten meenemen naar de nieuwe competitie.

Sinds het seizoen 2015-2016 vinden alle wedstrijden plaats in Beek (gemeente Montferland), in de sporthal bij sportcomplex Het Peeske.

Sinds het seizoen 2018-2019 is het aantal toernooirondes opgehoogd van vier naar vijf toernooien. Zo maken de judoka's meer kans op het behalen van hun punten en daarmee hun vaantjes! Tevens heeft de organisatie het VanenPlus toernooi opgestart, waarbij judoka's die de zwarte vaan al hebben behaald, of qua leeftijd buiten het reguliere vanentoernooi vallen, verder kunnen werken aan het behalen van een bronzen, zilveren en gouden vaan.

Alle judoka's of hun ouders/voogden/verzorgenden hebben toestemming verleend voor publicatie.